Hücresel Bağışıklık Sistemi
24 Temmuz 2024

Hücresel Bağışıklık Sistemi

Hücresel Bağışıklık

Hücresel bağışıklık, organizmanın belirli hücreler aracılığıyla antijenlere karşı verdiği savunma tepkisidir. Bu bağışıklık türü, antijene özgü olan ve duyarlı T lenfositleri ile fagositik hücrelerin rol oynadığı bir bağışıklık yanıtı olarak tanımlanır.


Hücresel bağışıklık sisteminde, organizmalar antijenlere karşı antikorları kullanarak kimyasal bir savaş başlatır. Buna ek olarak, timus kaynaklı T-lenfositleri kullanarak hücresel savunma amacıyla bir mücadeleye girerler. Antijen lenfoid dokularda makrofajlar tarafından yutulduğunda, burada bulunan bazı T-lenfositleri makrofajların iç kısmına doğru uzantılar gönderir. Bu süreçte, T-lenfositleri antijenlerle tanışarak makrofajlardan uzaklaşır ve ardından üç çeşit immünoblastlara, sonrasında ise üç farklı T-lenfosit türüne dönüşür.

Dönüşen Lenfosit Türleri

  • T-Hatırlayıcı Hücreler: Bu hücreler, daha önce tanımış oldukları antijenlerle karşılaştıklarında aktifleştirilmiş T-lenfositlerine dönüşürler.
  • Aktifleştirilmiş T-Lenfositleri: Bu hücreler, antijenlere karşı doğrudan veya antikorlar dışında ürettikleri bazı maddeler aracılığıyla ve her ikisiyle birden savaşırlar.
  • T-Yardımcı Hücreler: Diğer adıyla T-supresör hücreler, B-lenfositlerini etkileyerek antikor üretiminin düzenlenmesini sağlarlar. Bu hücrelerin antikor üretimi üzerinde duruma göre artırma veya azaltma etkisi vardır. Özellikle, bu hücrelerin organizmanın kendi antijenlerine karşı bir antikorun var olmasını engelledikleri düşünülmektedir. Ancak, bu durumun ayrıntısına henüz inilmemiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni